Friday 27 September 2013

DIY : JUBAH

hari ini yanna nak kongsikan cara yanna buat jubah yang simple nih... memula yanna buat pola dulu... ukuran dan contoh pola jubah nih yanna ambil daripada salah satu blogger dalam bidang jahitan juga.. yanna dah lupa plak sape empunya blogger tuh... tpi xper.. insya ALLAH... ada masa nanti yanna akan kongsikan cara melukis pola nih ye... 


bila pola dah siap dilukis... letakkan pada kain.. kain tuh dilipatkan dua.. nih pola bahagian hadapan jubah... sila abaikan rumah yanna yang bersepah tuh yer :)...


cara yang sama gak... tpi yang nih untuk bahagian belakang jubah....


ni plak pola untuk tangan jubah....


leher jubah nih yanna wt leher nursing (senang susukan baby...hehehe)... leher jubah nih yanna wt guna bias tape yang yanna wt sendiri.... :)


inilah hasil leher nursing tuh.... :) 


lepas siap leher... yanna cantumkan badan jubah plak...


cantum lagik... dan lagik... :)


taraaa.... inilah hasilnya.... ok x?....

~~ ALHAMDULILLAH... SELESAI JUBAH SIMPLE NIH ~~

XOXO :D

Sunday 22 September 2013

LAI CHI KANG

assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua tatapan pembaca blog yanna nih... fuhhhhhh... lama betul yanna tak berblog kan?... sibuk memanjang (alasan jer tuh)...hehehe.... almaklumlah... sebelum raya sibuk berperang dengan tempahan baju raya... bile dah raya.. sibuk berjalan raya... abes jer raya... lappy yanna wt hal plak... ngajuk kot sebab lama tak buka.. hehehe... 


untuk tatapan semua... diam tak diam... yanna teringin nak makan lai chi kang... buat sendiri lagi puas hati.. leh letak banyak mana pun bahan-bahannya... hehehe...


resepi kalini yanna tanya en google... berbagai blog yang yanna baca... bermacam2 cara nak buat lai chi kang nih so yanna pun buat ikut rasa hati la ye... terima kasih kepada blogger2 yang berkongsi resepi nih ye..(tak ingat nama mereka.. ramai sangat...huhuhu)

LAI CHI KANG

Bahan2 :-

longan kering
gula melaka
biji selasih - direndam dgn air panas
gula kundur
beluluk
buah laici (yg dlm tin tuh)
kacang walnut
kismis
nata di coco (perisa mangga)
cincau
air secukupnya
ketulan air batu

* bahan2 di atas ikut suke ye nak banyak mana...

Cara2 :-

1. Rebuskan longan kering bersama air hingga longan itu kembang. Masukkan gula melaka (ikut suka hati nak letak banyak mana). Biarkan mendidih. Lepas tuh leh sejuk kan.

2. Setelah air longan tadi sejuk, masukkan semua bahan2 di atas dan sedia untuk dimakan... nyamannya...


~~ MUDAHKAN.. SELAMAT BER LAI CHI KANG ~~

XOXO :D