Tuesday 8 October 2013

BELIMBING vs ASAM BOI

salam semua... semoga semuanya ceria selalu :)... (cam yanna)... hikhikhik.... ok lah... yanna nak kongsi 1 resepi untuk penyejuk tekak di kala mentari memancar terik... chewahhhh... leh gituh... sebelum tuh yanna nak citer sket tentang wujudnya belimbing nih kat umah yanna...sebab yanna memang x beli pun buah nih kat kedai...hehehe

satu ketika dulu (hehehe...)... mak yanna gi la pasar tani dan terjumpa la buah belimbing so mak pun beli lah banyak untuk semua anak2nya... tapi anak2nya kurang plak makan buah nih... dah lama tersimpan dalam peti ais tuh... mak pun bagilah skit kt adik yanna...(tanpa pengetahuan yanna la kn... mak nak kosongkan peti ais lah tuh)...hehehe...

kebetulan adik yanna ade wat majlis kat umah dia... so yanna n famili pun dijemput... bab makan beb... mana leh tolak... hehehe... bila tiba masa nak balik die bungkuskn la makanan.... termasukla en belimbing nih jugak... yanna pun fikir ape nak wt ngan belimbing nih... nak makan gituh je yanna kurang suka.. so yanna cuberla wt jus nih... sedap seh... x caya.. cube la...


pandangan dari atas - tengokla asam boi tuh... sedapppp


ok.. ni resepi sempoi yanna yer....

AIR BELIMBING vs ASAM BOI

Bahan2 :-

sebiji buah belimbing (dibersihkan dan dipotong kecil)
sebiji asam boi putih (dibuang bijinya dan dihiris kecil)
1 sudu kecil madu
air secukupnya (yanna guna air sejuk)

Cara2 :-

1. Campurkan semua bahan di atas dan dikisar. Siap

2. Sedia untuk di minum.

~~ CUBALAH... MUDAH, SIMPLE & SEDAP ~~

XOXO :D

Tuesday 1 October 2013

REBUNG & PERUT MASAK LEMAK CILI API

selamat malam semua... malam nih yanna lapang sket.. arinih sehari suntuk dok mengemas rumah... baru jer abes vakum... mop sambung sok lak... nak mengemas rumah nih kena buat sket2 sebab si kecik sentiasa mengganggu gugat... ada jer x kena... baru kemas sket si kecik dah berbunyi... hihihi...


hari nih yanna nak kongsikan masakan ringkas yanna... rebung dan perut masak lemak cili api...


masak lemak nih pedas tau... tengok cili api tuh... bertepek2... hihihihi... 

REBUNG & PERUT MASAK LEMAK CILI API

Bahan2 :-

1 cawan rebung ( dibasuh bersih dan direbus separa empuk )
segenggam perut lembu ( dibasuh bersih dan direbus hingga lembut )
3 biji bawang merah ( yang saiz kecik tu ye ) - dikisar
2 biji bawang putih - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
10 biji cili api ( letak ikut suka ) -  dikisar
sedikit ikan bilis - dikisar
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
garam secukup rasa

Cara2 :-

1. Masukkan bahan yang dikisar bersama air dalam kuali. Masak sehingga menggelegak kuahnya.

2. Masukkan santan. Tunggu menggelegak.

3. Masukkan rebung dan perut. Letakkan garam secukupnya. Sedia untuk dihidang.. Siap...

~~ MUDAH KAN... SELAMAT MENCUBA ~~

XOXO :D