Wednesday, 27 August 2014

DIY : SPAN BAHU

Assalamualaikum..salam pembuka bicara... mana yanna nih...yuhuuuu...blog dah bersawang bagai... sudah 3 bulan yanna menyepikan diri... maaf ye kengkawan.. bukannya apa.. dok sibuk sangat menjahit tempahan orang...jaga baby lagi...(fuhh alasan jer tuh)... ditambah pula dengan kemalasan yang teramat untuk mengupdate blog nih... sori ye...

ok.. dipendek kan cerita... yanna kembali semula di sini untuk berkongsi satu lagi teknik dalam ilmu jahitan... iaitu cara memasang span bahu... teknik nih yanna perolehi dari kawan fesbuk yanna dalam group menjahit... terima kasih untuk kak shud jamil kerana sudi berkongsikan ilmu ini.. yanna plak nak share ilmu tu dengan kengkawan kat sini yang mana masih mencari cara2 untuk menjahit span bahu...


1. sediakan kain secukupnya berbentuk 4 segi.. yanna ukuran yanna agak2 je nih


2. lipatkan kain tu menjadi 3 segi...cam dalam gambar nih.. pastikan yang bercorak di sebelah dalam yer..


3. jahitkan menyerong dari tengah hingga kehujung (ala2 lisu tuh).... tengok gambar...  ukuran lebar jahitan bagi hujung kain tuh dalam 1 - 1.5 inci yer.. yang mana bersesuaian


4. bila kain tuh dibuka macam nih la bentuknya... bentuk cam ikan tuka gituh... err tuka tuh anak ikan pari tau... hihihi


5. letak kan span bahu di tengah2 kain


6. lipatkan kain tersebut menutupi keseluruhan span bahu tuh... dan jahit keliling dengan mesin dan disudahi dengan jahitan tepi unuk kemasan


7. span bahu yang sudah siap dibungkus dan bersedia untuk dilekatkan pada bahu baju....

SEKIAN..... :)

moga tutorial ni dapat membantu sedikit sebanyak untuk korang dalam bidang jahitan nih..

~~ SELAMAT MENCUBA ~~

XOXO :D

3 comments:

Anonymous said...

Assalam. Mohon share ye :)

jirus air said...

Terima kasih atas perkongsiannya Saya ambil perkongsiannya sahaja.lain lain tiada.Dulu kini Dan selamanya.

El_Liyana said...

di persilakan kongsikan bersama2 ilmunya ye.. tq :)