Friday, 18 January 2013

I LOVE MEDELA HARMONY

Salam petang Jumaat... ni nak cite tentang breastpump (bp)... sebelum wazhif lahir yanna ada beli bp nih jenama pureen ( alaaa.. yang guna bateri/letrik tuh) dalam rm 100++ harganya.. yanna guna tak sampai 2 bulan... suction pureen tuh dah slow... susu tak nak keluar... tak tahu apa masalahnya... cik B nak kena pam gak.. kalau tak tentu bengkak... sakit wooo... lagipun cian ngan wazhif... nak kena minum susu formula plak..

anak 1st nih yanna kurang sket pengetahuan tentang penyusuan.. tapi bila yanna masuk group2 penyusuan di facebook, yanna jadi bersemangat nak bagi wazhif 100% susu ibu so yanna kenala cari bp baru... semasa proses pencarian bp yanna buat marmet (teknik perah susu dengan tangan) untuk wat stok... alhamdulillah... ianya berhasil... tapi tak dapat banyak la...

tak leh jadi nih... yanna kena kumpulkan stok bebanyak supaya wazhif dapat susu ibu sepanjang yanna bekerja... so yanna pun survey2 la blog/forum mencari bp mana yang besh... kebanyakkannya menyatakan ada 2jenama pilihan mereka... avent dan medela ( beli yang manual jer.. nak beli yang letrik bagai tak terbeli)... hik3...

yanna survey bp nih makan masa gak... dalam seminggu.. so akhirnya yanna dah jatuh hati dengan medela harmony... yanna dapat paling murah rm 170.. ( harga tak masuk postage tau ) hehe... yanna beli dari fb : mymommashop medela ni yang baru punya... hehe


medela harmony ku telah sampai....


inilah dia... (gambar ehsan en google).. tak sempat nak ambik gambar sebelum guna.. excited punya pasal.. dapat jer terus cuci bersih2... dan guna...



memang besh la MH nih... tak rasa sakit pun cik B... sedutan MH nih cam sedutan baby gituh... susu pun banyak keluar... yang nih masa memula yanna pam... untuk sessi pertama...


alhamdulillah... dapatla 3 oz untuk sebelah saje... yanna puas hatilah dengan MH nih... tak rugi beli... lepas nih boleh bawa ke opis... leh simpan stok untuk wazhif bebanyak... :)

~~ SEMOGA MAMA LEH SUSUKAN WAZHIF HINGGA 2 TAHUN ~~

XOXO :D

6 comments:

Asyifa Mustaffa said...

guna manual ke yg ni? Letrik guna x?

Yanna_Lie said...

kak syifa... yanna guna manual jer.. letrik dlu yanna guna pureen tpi x tahan lama... cari manual senang sket nk pam kt opis... hehe

MARIA AWI said...

Salam..alhamdulillah...banyaknya susu...
akak pun guna medela harmony ms anak sulung dulu..

jika nak tengok barangan menyusu murah2-medela,autumnz,JJ leh ke page fb akak: Breastfeeding & Maternity Series..

untuk tips penyusuan,ni blog akak :

http://jomsihatjomgojes.blogspot.com/2013/01/berjaya-menyusu-anak-sehingga-lebih-dua.html

Yanna_Lie said...

thanx kak maria... yanna akn selalu jengah blog akk tau...

Cik Puan Diksu said...

bestnye..tengok bf guna Produk Medela Harmony Manual.Saya tengah cari jugak tapi tak tahu nak beli yang mane satu brand yang ok...rasa Medela

Yanna_Lie said...

Cik Puan Diksu... pada sy MH is the best bg kategori manual la ye :)... senang.. parts die pun x byk... :)