Saturday 19 January 2013

HATI KAMBING PEDAS BERAPI

selamat malam semua... malam minggu ni yanna nak kongsikan bersama resepi dari en suami... sebenarnya hati kambing nih dah lama terperuk dalam freezer.. yanna tak tau nak masak camne maklumlah masa single dulu yanna memang tak makan kambing... bila dah kawin nih terikut plak en suami yang memang peberetnya kambing... daging dan tulang kambing dah abes dibuat sup (resepinya disini)... yang tinggal dalam freezer hanyalah hati kambing... 


en suami pun bagila resepi camne nak masak hati kambing nih... akhirnya jadila hati kambing pedas berapi... kenapa berapi?... sebab ianya digoreng dengan ciliapi... sebab yanna dan en suami memang suka masakan yang pedas2 nih... 


taraaaa.... inilah hasilnya... so.. semak resepi ye :-

HATI KAMBING PEDAS BERAPI

Bahan2 :-

hati kambing secukupnya (dipotong dadu)
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
25 biji ciliapi (kalau tak nak pedas leh kurangkan)
1/2 genggam ikan bilis
(semua bahan diatas hendaklah dikisar kecuali hati kambing)
sedikit garam
minyak masak untuk menumis

Cara2nya :-

1. panaskan minyak, tumiskan bahan2 yang dikisar tadi hingga garing.

2. masukkan hati kambing. gaulkan sekejap. tutup kuali dan biarkan sebentar hingga masak dengan api yang kecil.

3. perasakan dengan garam. siap untuk di hidang

resepi nih ringkas dan mudah kan... tapi percayalah.. memang sedappppp

~~ SELAMAT MENCUBA ~~

XOXO :D

No comments: