Thursday, 17 January 2013

DIY : BARUT BAYI

selamat pagi semua... n3 kali ni yanna nak cite sket pasal barut.. sebenarnya barut nih dah lama yanna buat dan siapkan.. sebelum wazhif lahir lagi.. sekarang wazhif pun dah berusia 3 bulan... maklumlah.. dah jadi mama ni semuanya sibuk.. tak sempat nak update blog (boleh gituh... hehe.. alasan kan)... so jom kita tengok cara2 nak buat barut nih.... harap apa yang yanna kongsikan ni leh jadi panduan untuk kengkawan semua... :)


memula potongkan kain putih ikut ukuran barut.. yanna guna kain cotton...


potong kain biru dengan ukuran yang sama dengan kain putih tadi...


ni untuk tali barut... yang panjang tuh tali untuk ikat... yang lebar tuh untuk penutup jahitan tali ikatan tadi (err... tak paham eh )... takpe2... tengok gambar kat bawah nih mesti paham :)


jahit kan untuk penutup jahitan


pastuh terbalikkan kain yang dijahit tadi... yanna buat tolak kan kain tuh dengan chopstick je... hehe (asal boleh je kan)....  buat perkara yang sama untuk tali barut...


jahitkan tali barut pada kain biru tadi seperti gambar di atas...


kemudian jahitkan penutup tali barut tadi...



cam gini rupanya barut yang telah siap dijahit tali


cantumkan kain biru dengan kain putih tadi.. jahitkan


lepas tuh gunting sedikit pada kawasan yang berlekuk supaya jahitan menjadi cantik


terbalikkan dan gosok kain yang dah dijahit tadi


tadaaa... dah siap barutnya... 


senang kan... ke masih tak paham.... nak lebih detail ukurannya... sila rujuk blog pn. azima sebab yanna buat barut nih pun belajar dari nota dia lah... :)... GOOD LUCK!!

~~ SERONOK DAPAT BUAT SESUATU UNTUK BABY ~~

XOXO :D

2 comments:

Asyifa Mustaffa said...

nmpk senangnya....tp kalau yg x reti nak godek mesin ni cmno? Ki3.....

Yanna_Lie said...

hehe... klu cmtuh sis.. x dapek den nk nolong... hehehe