Fuhhh dah lama yanna tak update blog.. maaf ye kengkawan.. kesibukkan menguasai diri.. so sekarang baru berpeluang untuk berblog... kali ni yanna ingin berkongsi resepi apam balik... selalunya en suami selalu beli kat pasar malam... kalau beli mesti yang special punye iaitu xde gula.. maklumla kami ni tak suka makan manis2 sangat.. so trasa cam nak buat sendiri je.. yanna pun tanyalah en gugel.. yanna dapat resepi ni dari salah satu blog masakan tapi yanna tak ingat plak namanya.. maaf ye... pape pn trima kasih atas ilmu yang dikongsikan... so jom kite try buat plak..
APAM BALIK
Bahan2 :-
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 sudu teh yis kering
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
1 1/2 cawan air
pewarna kuning
~~~~
untuk isinya :-
kacang tanah - disangai dan ditumbuk kasar
jagung krim tin
gula pasir - yanna x letak
Cara2:-
1. Masukkan telur dan gula ke dalam blender dan kisarkan hingga kembang.
2. Setelah kembang masukkan air, yis, pewarna kuning, baking powder dan esen vanila. Kisar lagi
3. Kemudian akhir sekali masukkan tepung gandum dan kisarkan hingga sebati.
Perapkan atau rehatkan adunan yang dah dikisar tadi selama 1-2 jam supaya ia mengembang dan ringan.
Pastuh leh la kita buat apam balik. Yanna sertakan gambar sebagai rujukan ye...
1. panaskan kuali. gunakan kuali anti lekat ye. sapukan sedikit minyak menggunakan tisu dapur tuh. Gunakan api yg sederhana.
2. Tunggu sekejap smapi bahagian atas apam tuh hampir masak dan taburkan gula (yanna x letak), kacang dan jagung ikut suka.
3. Pastuh.. lipatkan apam tadi jadi camni.. angkat dan boleh dimakan...
4. Dapatlah 5 keping apam balik dengan adunan tadi tuh.
SIAP
~~~ SELAMAT MENCUBA ~~
XOXO :D
No comments:
Post a Comment