Friday, 1 March 2013

AL~KISAH SI KECIL

hai... hai... hai.... n3 kalini yanna nak cite sket pasal si kecik nih.. sape lagi kalau bukan my baby boy... cite nih dah lama dah cuma yanna baaru nak update kat blog jer... maklumlah... kesibukkan melanda.. tuh yang tak sempat nak wat posting kat blog nih... bagi yanna if yanna teringat situasi nih leh wat yanna tersenyum sendiri... (bukan perasan tau)... hik3... cer hayati cite nih yer....

situasi 1

pada minggu sudah, yanna sekeluarga balik ke kampung (sebelah yanna la ye).. dah lama atok dan nenek tak jumpa cucunya... dah 2 minggu (memang kami balik 2 minggu skali pun - hik3)... setelah 2 jam dalam kereta kami pun singgahlah di satu kedai makan untuk mengisi perut yang dah berkeroncong tuh... masa tuh hari dah malam pun... sedang kami tunggu makanan sampai datanglah si gadis comel (anak tokey kedai agaknya) berusia 3/4 tahun (yanna agakla kan)... sibuk dia mengusik wazhif tetiba dia mula bertanya :-

gc : ni baby boy ker girl?
yanna : baby boy...
gc : dia pakai jam eh? (sambil mengusik toys yg lekat pada lengan wazhif)
yanna : bukan jam... ini toys dia (sambil senyum memandang si gadis comel td)
gc : eh... mana gigi baby?... gigi baby belum tampal lagi ye? (sambil tangannya mengusik mulut wazhif)
yanna dan en suami tergelak mendengar perkataan tampal gigi tuh... hik3... bukan tampal la sayang... tpi tumbuh gigi... hik3... lum sempat yanna menjawab... en suami dah bersuara dulu
suami : a'ah... gigi baby lum tampal lagi nnt uncle bawak baby gi jumpa doktor untuk tampal gigi yer...

gadis comel tadi tersenyum dan terus berlari mendapatkan ibunya.... yanna dan suami tak henti2 tertawa melihat keletahnya... >____<

situasi 2

pagi tadi yanna macam biasa hantar wazhif ke rumah babysitter (ina)... kedatangan wazhif disambut mesra ina... yanna pun menghulurkan angpow berisi bayaran penjagaan wazhif bulan lalu... so dengan berat hati yanna menyampaikan sesuatu yang nak tak nak yanna kena bagitau juga...

yanna : ina..... akk hantar baby sampai hujung bulan nih la ye
ina : nape kak?.... (air muka ina berubah ~ cedih ~ )... biar betul akk nih...
yanna : akk nak pindah hujung bulan nih... akk dah beli rumah kat melaka...
ina : alahai... cian rizqi (anak lelaki ina-4thn)... xder la kawan dia nak main2
yanna : xper... nnt rizqi dapat adik la tuh...
ina : senyum pudar... akk tau tak, setiap kali ina buatkan rizqi makanan si rizqi mesti tanya ina "umi... tak buatkan sup baby ke"... sayang betul rizqi ngn baby...
yanna : tu la kan.. tapi nak wat camne...

alahai.... rasa tersentuh plak hati bila ina cite camtuh, tak dinafikan, ina jaga wazhif mcm jaga anaknya sendiri... so yanna tak risau bila tinggalkan wazhif dengan ina tpi nak wat camne kan... yanna tak sampai hati nak tengok muka ina yang cedih tuh... cepat2 yanna gi keje... yanna bgtau ina awal2 bulan supaya nanti ina tak terkejut bila masanya untuk berpisah dengan wazhif tiba....huhuhu... cedihnya

~~ MELAKA... AKU DATANG ~~

XOXO :D

2 comments:

ezi said...

qeela pun nak gi jumpa doktor gigi..haha..

Yanna_Lie said...

leh jer.. jom pakat2 tampal gigi meh...haha